Jednostavno Selin

Selin Dion je dominirala pop listama tih ’90ih. Da, da! I dan danas sa sobom vuče breme jedne od najpopularnijih pevačica svih vremena ali i mesto broj dva na listi “highest earning musician in history.”

UKRATKO

Selin je rođena 30 Marta 1968.godine u Charlemagne-u, Kvebek. Do svoje osamnaeste godine izdala je 9. francuskih albuma i osvojila bezbroj nagrada. “Unision” njen pvi engleski album snimila je 1990. Njen proboj na svetsku pop scenu desio se 1992.godine nakon snimljene teme za film “Beauty and the Beast.” Od tad, njenu biografiju krasi veliki broj hitova, od kojih 4 na prvom mestu Bilbordove liste: “The Power of Love,” “Because You Loved Me,” “My Heart Will Go On” kao i “I’m Your Angel.”

im_jsf_01

KANADSKA ZVEZDA

Najmladja od 14.oro dece Selin je plod ljubavi Adhemar and Therese Dion. Sigurno se pitate odakle njoj taj talenat, glas? Odgovor vas neće začuditi. Dion porodica je oduvek bila povezana sa muzikom. Njeni roditelji, još dok je Sel bila dete, formirali su muzičku gupu “Dion’s Family” i radili tur po celoj Kanadi. Kasnije su otvorili piano bar, u kom je na veliko oduševljenje gostiju nastupala petogodišnja Selin Dion. Sa 12.godina Sel snima demo pesme koju su napisali njena majka i ona. Demo snimak poslali su čuvenom menadžeru Rene Angelil-u koji je do tad bio zauzet sa karijerom popularne francuske pevačice Ginette Reno. Nakon što je čuo demo snimak male Selin, pozvao je celu porodicu na sastanak, i da zamislite, dogovor je sklopljen pod uslovom da on, kao njen menadžer, ima potpunu kontrolu nad njenom muzičkom karijerom. Rene je predosećao kolika će Sel postati zvezda te je svoju kuću dao pod hipoteku kako bi finansirao njen prvi album  “La Voix du bon Dieu“(Glas Boga). Do svoje 18.godine Sel je snimila devet albuma na francuskom jeziku, a njene police krasile su mnoge Felix and Juno nagrade. Godine 1988. pobeđuje na pesmi Eurovizije u Dablinu, a snimak njene pobede emitovan je u bezbroj zemalja Evrope, Australije, Japana itd. Nakon pobede, Selin se okreće ka jugu i kreće u pohod na Ameriku. Dion je snimila svoj prvi engleski album 1990. pod nazivom “Unison” uz pomoć pisca i kompozitora David Foster-a (koji je njen saradnik na velikom broju engleskih albuma), a singl “Where Does My Heart Beat Now” prodao je ovaj album u više od milion primeraka. Nakon toga svetsku slavu dostiže 1992. sa temom “Beauty and the Beast” iz istoimenog Diznijevog filma za koju osvaja i Grammy i Oscar. Ovaj singl našao se i na njenom drugom engleskom albumu “Celine Dion” koji je u SAD prodat u preko 12 miliona primeraka. Nakon ovih i uspeha  “If You Asked Me To” singla Sel kreće na prvu turneju u SAD.

USPEH U SAD

1993. nakon velikog proboja u SAD Dion izbacuje “The Colour of My Love” album koji je doživeo veliki uspeh, a Selin ubrzo postaje popularna po singlu “When I Fall in Love” kao i sada već čuvenoj i jednoj od najlepših pop balada u istoriji “The Power Of Love“(koja je ujedno njena prva pesma na mestu #1 na Bilbordovoj listi). Godine 1994. Dion spaja svoj privatni i šoubiz život nakon udaje za njenog dotadašnjeg menadžera Renea, koji je stariji od nje 26. godina. Par se verio 1991. godine u  katedrali “Notre Dame“, Montreal. Priznanje medjunarodne zvezde učvrstila je izvođenjem singla “The Power of the Dream” na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996 godine.

1996-Celine-Dion_787752i

Natup na otvaranju OI u Atlanti 1996.

Iste godine njen album “Falling Into You” sa hit singom”Because You Loved Me” (tema filma ” Up Close and Personal”) osvaja Gremi nagradu za najbolji pop album. Naredne godine Sel postaje svetski poznata muzička zvezda uz pomoć teme iz filma “Titanic“, često nazvanom i Titanik pesmom, “My Heart Will Go On.” Do 1997. film “Titanic” je nominovan za najveći broj Oscar-a, a osvojio ih je čak 11 uključujući i kategoriju najbolje pesme, što je ovaj hit singl vinulo u nebesa. Sam singl se našao na Bilbordovoj listi na poziciji #1 i prodat je u preko 50 miliona kopija širom sveta. 1998. izdaje albume”S’il Suffisait d’Aimer” i “These Are Special Times”.Iste godine Sel biva nagradjena kao najbolji umetnik godine i album godine i sa još četiri priznanja na dodeli Bilbord nagrada. Njena iscrpljujuća turneja, koja je počela u leto 1998. u okviru koje je posetila 14 zemalja kulminirala je 31. Decembra 1999.godine u čast novom mileniumu koncertom u Montrealu. Vredi napomenuti da je njen hit singl sa albuma “These Are Special Times” “I am Your Angel” zaslužio #1 na Bilbordovoj listi. Još u prvim mesecima 2000.godine Sel najavljuje pauzu u karijeri kako bi se posvetila porodici. U to vreme ona i njen suprug želeli su bebu, pa je Selin u maju 2002. godine prošla kroz dve operacije u klinici za plodnost u Njujorku kako bi imala veće šanse da zatrudni. Njeni napori urodili su plodom 25.Januara 2001. kada je na svet došao Rene Charles. Kasnije u intervijuima otkriva kako je sačuvala jednu oplođenu ćeliju i da jednog dana od nje RC će dobiti batu ili seku. 23. Okobra 2010. Selin, u 42.godini, rađa blizance Edija i Nelsona.

celine-dion-twins-620x474

Nelson i Edi u rukama njihove mame

SVETSKA SLAVA

Nakon dve godine pauze, 2002.godine Selin započinje “A New Day” show u Las Vegasu. Godinu dana kasnije njen ugovor sa Cezarovom Palatom produžuje se na još 36 meseci. U isto vreme objavljuje album “One Heart” koji nije bio toliko zabeležen u odnosu na njegove prethodike. Zatim pravi malu pauzu kako bi objavila album “1 Fille & 4 Types” a 2004. objavljuje dečiji album “Miracle: A Celebration of New Life.” Godine 2007. Sel objavljuje dva albuma “Taking Chances” koji je imao izuzetan uspeh kao i francuski album “D’Elles.”

Iako ne dominira pop listama kao nekada Selin Dion je i dalje popularna pevačica. Magazin “Forbes” objavio je da je pevačica u 2008.godini zaradila oko 100 miliona dolara što je stavlja na #2 liste najplaćenijih umetnika posle Madone.

U avgustu 2014. Dion je otkazala sve svoje nastupe do daljnjeg kako bi se posvetila svom suprugu, koji je u medjuvremenu imao operacju uklanjanja tumora, i deci. U saopštenju Selin je bila kratka i jasna:

“Želim da svaki moj gram snage posvetim isceljenju svog supruga, a kako bih to uradila svo svoje vreme moram posvetiti njemu i našoj deci.”

Advertisements

Ostavi komentar :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s